Cukrář pro výrobu

Kód oboru: 29-54-H/01
Název ŠVP: Cukrář pro výrobu
Dosažené vzdělání: Střední vzdělání s výučním listem
Zakončení studia: Závěrečnou zkouškou
Forma studia: Denní studium
Délka studia: 3 roky
Počet přijímaných žáků: 24
Přijímací řízení: dle stanovených kriterií školy

Předpokládané vědomosti a dovednosti

Všeobecné vzdělání vám přinese:

  • rozšíření a prohloubení všeobecných znalostí
  • získání vědomostí potřebných pro další stupeň vzdělávání - navazující studium pro absolventy 3letých učebních oborů

Odborné vzdělávání vás naučí:

  • základům profesních návyků a chování 
  • odborné terminologii
  • technologickým postupům, hygienickým předpisům a normám při výrobě
  • navrhnout estetické ztvárnění cukrářských výrobků
  • manuální zručnosti  při ručním způsobu výroby
  • obsluhovat stroje a strojní zařízení v cukrářském provozu
  • řešit samostatně běžné problémy a závady při technologickém procesu
  • připravit a nabídnout výrobky pro prodej, komunikovat se zákazníkem
  • znát složení a vlastnosti surovin používaných v cukrářství, způsob jejich správného skladování za účelem zachování jejich kvality a biologické hodnoty s využitím v praxi
  • tradičním technologickým postupům, výrobní technologické kázni
  • přípravě jednoduchých restauračních moučníků
  • moderním trendům v cukrářské technologii              
  • reagovat na poptávku cukrářských výrobků pro zvláštní příležitosti
  • zásadám efektivní práce s počítačem
  • orientovat se na trhu práce a aktivně rozhodovat o svém pracovním uplatnění

Možnosti uplatnění

Absolvent se uplatní v různých typech podnikatelských subjektů zaměřených na cukrářskou výrobu – menších a středně velkých cukrárnách a střediscích  hotelových cukráren.
Po zapracování se může stát soukromým podnikatelem  v potravinářských službách zaměřených na cukrářskou výrobu.

Fotografie k oboru

Zaujal tě tento obor?

Tak se přijď podívat na některý z našich dnů otevřených dveří. Nebo se rovnou podívej, jak u nás probíhá přijímací řízení.